MENU KASZUBSKIE
Obiad
Wiejski rosół z perliczki z lanymi kluseczkami
Kaszubskie frékasë– gotowany kurczak podany na ryżu, z białym sosem z rodzynkami i agrestem
Ziemniaki z zieleniną, Sos pieczeniowy Zasmażóné bùlwë /ziemniaki zapiekane z boczkiem/
Talarki lub Frytki
Mięsa /sześć do wyboru, cztery porcje/osoba/:
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną, podana na modrej kapuście
Karbónada /schab z kością/ z grillowanymi pieczarkami
Szmùrowóné swiné miãso /pieczeń z karkówki/ w sosie myśliwskim
Pieczona szynka z sosem żurawinowo – chrzanowym
Pierś z indyka w sosie z grzybów leśnych
Rolada z polędwiczki wieprzowej z brokułem i grzybkiem
Roladki wieprzowe w stylu kaszubskim w sosie grzybowym
Kieszeń wieprzowa nadziewana szynką i serem wędzonym
Tradycyjny kotlet de’volaille z masełkiem i pietruszką
Zawijaniec wieprzowy z serem otulony boczkiem
Sznycel drobiowy nadziewany szynką i serem wędzonym
Kieszeń drobiowa z mozzarellą, pomidorkami i nutką pesto
Zrazy wołowe tradycyjne
Piekły Pòmùchel /dorsz saute/
Lëniôk pò kaszëbskù /lin w sosie koperkowym/
Surówki /trzy do wyboru/:
Buraczki z jabłkiem Kapusta biała a’la Colesław
Kapusta pekińska Seler z rodzynkami
Por z brzoskwinią Surówka z marchewki
Kapusta biała Wiosenna z sałaty lodowej
Jarzyny gotowane /dwa do wyboru/
Groszek z marchewką Kalafior / Brokuły
Fasolka szparagowa Jarzyny mix
Deser
Lody z bitą śmietaną, owocami i musem truskawkowym
Cytrónszpajza /legumina cytrynowa/ – w formie bufetu 50%
Kawa, herbata /w formie bufetu/ Ciasto /dostarczone przez Parę Młodą/
Kolacja zimna:
Deska wędlin wiejskich i serów: wędliny, sery, kabanosy, polska, boczek faszerowany
Półmisek przekąsek Stolëma : pasztet wyborny z musem z owoców leśnych,
szaszłyczki z mozzarelli, jajko przepiórcze z łososiem wędzonym
Duet śledziowy: śledzik po kaszubsku ze smażoną cebulką oraz tatar śledziowy na pieczywie
Pstrąg łososiowy w cytrynowej galarecie
Pstrąg wędzony w duecie z łososiem wędzonym
Medaliony z boczkiem w sosie serowym na sałacie lub Sałatka z pieczoną kaczką z granatem
Rolada z wątróbką i sosem żurawinowym lub Karkówka z sosem tatarskim
Sałatka brokułowa z fetą i sosem czosnkowym lub Sałatka jarzynowa w wiejskiej szynce
Zawijańce z tortilli w dwóch smakach lub Tymbaliki drobiowe z warzywami
Chleb wiejski z smalcem z skwarkami i śliwką, podany z ogórkiem kwaszonym
Pieczywo mieszane, Masło
Kolacja ciepła:
Pomuchel /dorsz/ zapiekany z boczkiem lub Łosoś pieczony na sosie prowansalskim
Goloneczki pieczone podane na kapuści lub Gołąbki z sosem grzybowym
Pierogi z śliwką i gęsiną podane z sosem kurkowym / pieczarka faszerowana mięsem (pół na pół)
Polewka kaszubska z kuleczkami drobiowymi lub Bogracz z kluseczkami
Barszcz czysty z pasztecikiem z mięsem lub kapustą
83-314 Somonino, Ostrzyce
Ul. Droga Kaszubska 8A
+48 (58) 684 18 77
recepcja@ustolema.pl